Untitled (1920 × 933 px) - 1

Szájápolás a várandósság és a gyermekágyi időszak alatt

Szülés előtt

 

Kövesse a következő hat lépést a terhesség alatt a jó szájegészségért:

 

  • Ha gyereket tervez, a terhességet megelőzően menjen el fogászati szűrővizsgálatra, ellenőriztesse fogai és fogínye állapotát! Ha gyulladt vagy duzzadt az ínye, tanácsos még a terhesség kezdete előtt ezt kezelni. Az Orvosi Hetilapban közölt kutatás szerint a fogágybetegségek fokozzák a koraszülés és az alacsony születési súly kockázatát.
  • Ha már terhes, a Babafalva.hu ebben az esetben is javasolja a fogászati vizsgálatot. Menjen el fogkőleszedésre és fogászati szűrővizsgálatra! A szükséges fogászati kezeléseket ezután el kell halasztani a terhesség második trimeszterére. Ezek közé tartozik az ínybetegség és a fogszuvasodás kezelése. A fogorvosok egy része a szájüreg teljes egészségének helyreállítását javasolja.
  • Mossa meg fogait fluoridtartalmú fogkrémmel legalább naponta kétszer! Használjon puha szálú fogkefét! Mosson meg minden fogat belül és kívül! Fordítson különös figyelmet a fogak és az íny találkozására! Ez az, ahol először jelentkezik az ínybetegség.
  • Használjon fogselymet és fogköztisztító fogkefét minden nap, hogy a fogak között részt is megtisztítsa, amit a fogkefe nem tud elérni.
  • Korlátozza a napi étkezések között fogyasztott cukros vagy keményítőtartalmú ételek mennyiségét! Az étkezések között a cukros és keményítőtartalmú ételek "savas támadásokhoz" vezethetnek, amelyeket a lepedékben lévő baktériumok váltanak ki. Ezek a savas támadások a fogak romlásához, fogszuvasodáshoz vezethetnek. Emellett vigyázzon a cukros italokkal is! Az édesített élelmiszereket a főétkezések során kell fogyasztani, ha fogyasztunk egyáltalán, hogy minimálisra csökkentsük a fogakra gyakorolt káros hatásukat.
  • Használja ki maximálisan a szülést megelőző fogászati vizsgálatot! Kövesse a nőgyógyásza tanácsát! Szedjen ásványianyag és vitamin készítményeket, amennyiben javasolt. Az Ön és gyermeke egészsége érdekében ez fontos.

Gyermekek 0–6 hónapos kor között

 

A csecsemőknek egészséges fogakra van szükségük az evéshez, a beszédhez és nevetéshez. Az első tejfogak általában 6 hónapos kor körül bújnak ki. Ez alatt az idő alatt szükséges megalapozni a szájápolási szokásokat. Íme néhány tanács, mely segíthet gyermeke egészséges mosolyának megőrzésében.

 

  • Kezdje el a fogainak mosását a legelső fogtól - naponta egyszer, gyermekek számára készült fluoridtartalmú fogkrémmel!
  • Ne fektesse le gyermekét tejjel, gyümölcslevekkel, édesített teákkal megtöltött cumisüveggel szájában! A cukros italok a fog romlását okozhatják. Ha szoptat, kerülje a "folyamatos szopást". Bármilyen folyadék, a víz kivételével - még az anyatej és gyümölcslé is - a fogak romlását okozhatja, ha hosszú ideig hagyják a szájban. Ha úgy érzi, hogy a babának szüksége van valamire, amit szophat alvás közben, próbálja ki a cumit, vagy töltse meg a cumisüveget szénsavmentes vízzel.

 

A kora gyermekkori fogszuvasodás megelőzése

 

A kora gyermekkori fogszuvasodás gyakori fogászati megbetegedés. Ennek a betegségnek a következményei a fog szuvasodása, a fájdalom, a korai fogvesztés, a beszédhibák, sőt a társadalmi kirekesztés, és így az önbecsülés és az önbizalom alacsony szintje.

 

A kora gyermekkori fogszuvasodás megelőzhető. Íme néhány tipp:

 

  • Ne tegye a babát ágyba cumisüveggel és kerüljék a "folyamatos szopást"!
  • A babák anyatejet vagy tápszert igényelnek a növekedéshez. Ezeket azonban csak rövid ideig szabad fogyasztani, hogy a fogak a szükségesnél hosszabb ideig ne legyenek cukornak kitéve. Közte vizet vagy cukrozatlan teát kell fogyasztani. A víz teljesen biztonságos a csecsemők fogai számára.

6–18 hónap

 

Íme 4 javaslat, melyek gyakorlásával gondoskodhat arról, hogy gyermeke mosolya egészséges maradjon:

 

  • Amint a gyermeke elérte a 6–12 hónapos kort, kezdjenek el vízzel vagy cukrozatlan teával megtöltött tanuló itatópoharat használni. Amint gyermeke kezd belekapaszkodni az Ön ékszereibe és önállóan megfogja játékait, itt az ideje, hogy megkezdjék a tanuló itatópohár használatát.
  • Kezdetben sok folyadék kiömlik majd, de maradjon kitartó! A baba imádni fogja ennek az új készségnek a tanulását!
  • Ne hagyja, hogy a baba cumisüveggel szaladgáljon körbe. A cumisüveg folyamatos szopogatása súlyos fogkárosodáshoz, az úgynevezett "kora gyermekkori fogromláshoz", más néven "cumisüveg szindómához" vezethet.
  • Mossa meg gyermekének fogait nap mint nap. Amikor a baba fogai körülbelül 6 hónapos korban kibújnak, minden nap puha baba-fogkefével és a gyermekek számára megfelelő fluoridtartalmú fogkrémmel kell megmosni. A Babaszoba.hu borsónyi nagyságú gyermekfogkrémet ajánl. A legjobb, ha leül és a karjaiban tartja gyermekét. Énekeljen egy vicces dalt, és adjon időt arra, hogy a baba játszhasson a fogkefével. Fontos, hogy a fogmosást szórakoztatónak tartsák. Ez néha küzdelmes lehet, ha kevés az ideje. Próbáljon nyugodt maradni.
  • Rendszeresen ellenőrizze a baba fogait, hogy nincsenek-e lerakódások és egyéb tünetek. Emelje fel az ajkát, és nézze meg a fogakat! Ha fehér lepedéket lát, a fogat alaposabban kell mosni, ebben baktériumok telepednek meg, szaporodnak és fogszuvasodást okoznak. Ha barna foltokat vagy krétafehér foltokat lát, kérjen időpontot fogorvosától! Ezek a már bekövetkezett fogszuvasodás jelei lehetnek, amelyeket szakembernek kell megvizsgálnia.
  • Vigye el gyermekét fogorvoshoz, még akkor is, ha nem lát problémát. Ha korán elviszi fogorvoshoz, megszokja és nem fejlődik ki a fogorvostól való félelem. Bizonyosodjon meg róla, hogy gyermekfogorvos vizsgálja őt, aki gyermekek ellátására szakosodott. Ha Ön is fél a fogorvostól, vigye a másik szülő a vizsgálatra, mert a gyerekek megérzik a szülő félelmét.

18–24 hónap

 

4 fontos tanács, amely segíthet megőrizni kisgyermeke mosolyának egészségét:

 

1. Korlátozza a napi rendszerességgel fogyasztott cukros ételek számát. Ne adjon a gyermeknek szénsavas italokat, édességeket vagy egyéb magas szénhidráttartalmú élelmiszert, mint a chips, keksz vagy ketchup a főétkezések között! Ezek az élelmiszerek a fogak romlásához vezetnek.

 

2. Kerüljék az állandó nassolást. Minden alkalommal, amikor a gyermek édességet vagy keményítőtartalmú ételeket eszik, a fogak "savas támadása" kövekezik be. Minél több a "savas támadás", annál valószínűbb a fogak szuvasodása. Az édességeket és rágcsálnivalókat legjobb a főétkezések alatt felszolgálni, például desszertként.

 

3. Ne adjunk édességet a gyereknek közvetlenül lefekvés előtt, mert éjjel rontják a fogakat!

 

4. Figyeljen a rejtett cukortartalmú élelmiszerekre is, mint például a joghurt, gabonaszeletek stb., de a szárított gyümölcsökre is, ezek mindegyike nagyon káros a fogakra.

Egészséges nassolnivalók

 

1. Szerettesse meg gyermekével a következő egészséges nassolnivalókat:

 

  • Gyümölcsök
  • Zöldségek
  • Teljes kiőrlésű kenyér
  • Cukrozatlan gabonapelyhek tejjel
  • Sajt
  • Cukrozatlan joghurt friss gyümölcsökkel
  • Tej
  • Dió

 

2. Mossa meg a fogaikat legalább naponta kétszer, reggeli után és lefekvés előtt! Használjon puha, gyermekbarát méretű fogkefét a fogak és az íny tisztításához! Használjon borsónyi mennyiséget 1000 ppm fluoridtartalmú fogkrémből. Mivel a gyermekek, néha akár 6 évesek is, nem tudják kiköpni a fogkrémet, és hajlamosak teljesen lenyelni a fogkrém habját, fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt a fluoridtartalom és a használt fogkrém mennyisége között. Azt is figyelembe kell venni, hogy gyermeke szed-e fluoridtartalmú tablettákat, vagy alkalmaznak-e otthon más fluoridos eljárást, például fluoridtartalmú sót főzéshez.

 

A gyermekének feltétlenül magának kell gyakorolni a fogmosást, de Önnek is segítenie kell neki. Miután a gyermek befejezte a fogmosást, újra végig kell tisztítani a fogakat. A legtöbb gyermek nem mossa meg fogait megfelelően, amíg a 6 éves kort el nem éri.

 

3. Ne felejtse el, a fogorvos a barátja! A Babaszoba.hu tanácsa szerint az első fogászati szűrést követően hat havonta vigye gyermekét fogorvoshoz. A találkozó előtt játsszon "fogorvososat" gyermekével! Használjon zseblámpát és tükröt, és számolja meg a fogait és a gyermekéét is! Olvasson könyveket a gyermekének arról, hogy mennek a fogorvoshoz! Emlékeztesse gyermekét, hogy mi fog történni a fogászati vizsgálat során! Mondhatja például, hogy "a fogorvos újra látni akar, és meg akarja nézni a fogaidat!" Ezáltal pozitív képet hoz létre. Ne próbálja meg fenyegetni a gyermeket a fogorvossal oly módon, hogy "ha nem mosod meg jól a fogaid, a fogorvos ki fogja húzni az összeset!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK