Untitled (1920 × 933 px) - 1

Fogérzékenység a melegre és a hidegre?
Elmondjuk, mit tehet ellene!

Semmi sem esik jobban, mint egy csésze forró kávé a reggeli ébredéskor, vagy egy hideg fagylalt egy napsütéses napon ― kivéve, ha érzékeny a foga. Nehéz élvezni a kedvenc ételeit és italait, ha nyilalló fájdalmat okoznak a fogaiban, de az érzékenység gyakran többet jelent egyszerű kellemetlenségnél.

 

Annak megváltozása, ahogyan a fogai meleg vagy hideg ételekre vagy fogmosásra reagálnak, általában egy mögöttes problémát jelez. Szerencsére a kiváltó ok azonosításával és kezelésével a fogérzékenység, különösen a meleg és hideg ételeket illetően, általában megoldható.

 

Ha szeretné tudni, mi a teendő a hidegre és melegre érzékeny fogakkal, olvasson tovább, hogy megismerjen néhány lehetséges okot és megoldást!

Honnan tudhatja, hogy érzékenyek a fogai?

 

A fogérzékenység fő tünete a rövid, éles fájdalom forró és/vagy hideg ételek fogyasztása közben. További tünetei közé tartozik:

 

  •  Fájdalom fogmosás közben.
  •  Kellemetlen érzés vagy fájdalom citrusfélék, édességek vagy más savas ételek fogyasztásakor.

Mi okozza a fogérzékenységet?

 

A fogérzékenység fő oka az ínybetegség. Amikor a fogíny visszahúzódik, a fog gyökerénél lévő dentin védtelenné válik. A dentin sok apró csatornát tartalmaz, melyek a fogideghez vezetnek, így a védtelenné válás azt sérülékennyé teszi a fájdalom kiváltó okaival szemben. Ezek közé tartoznak a meleg, hideg vagy savas ételek, amelyek rövid, éles fájdalmat okozhatnak.

 

A dentint zománc védi, amely kemény bevonattal borítja be a fogak felső rétegét. A savas élelmiszerek kivonják a fogzománcból az azokat alkotó ásványi anyagokat, ami a fogzománc kopásával és a dentin védelmének csökkenésével jár.

Hogyan kezelje a fogérzékenységből adódó fogfájást?

 

Ha fogérzékenységet tapasztal, a legfontosabb dolog az, hogy kérjen időpontot fogorvosától. Csak a fogorvos tudja megmondani, hogy pontosan mi az érzékenység oka és ennek megfelelően megoldást kínálni a kialakult tünetre.

 

Az fogérzékenység okától függően fogorvosa az alábbi kezelések közül javasolhat egyet vagy többet:

 

  •  Deszenzibilizáló fogkrém – Ha az érzékenységét a dentin szabaddá válása (a dentin túlérzékenységként ismert állapot) okozza, egy speciális fogkrém segíthet. Olyan fogkrémeket keressen, amelyek olyan aktív összetevőket tartalmaznak, mint az arginin és a kalcium-karbonát, amelyek a dentincsatornákon védőréteget képeznek. Rendszeres használatával újra élvezheti a kávéját!
  •  Fluorid - Ha a zománc kopását tapasztalja, a fogorvosa valószínűleg fluoridtartalmú fogkrém vagy szájvíz alkalmazását javasolja, sőt, fluoriddal kezelheti a fogát. Ez segít a zománc természetes ásványianyag-tartalmának helyreállításában, nagyobb védelmet nyújtva az alatta lévő dentinnek. Használjon olyan terméket, amely fluoridot és a túlérzékenységet megszüntető hatóanyagokat is tartalmaz a dentin túlérzékenység elleni hatékony védekezés érdekében!
  •  Íny megerősítése - Ha az érzékenysége ínyvisszahúzódással függ össze, a fogorvosa minden bizonnyal olyan fogkrémet ajánl majd, melynek célja, hogy erősítse az ínyét és megakadályozza a további visszahúzódást. Szélsőséges esetekben a fogorvos parodontológus szakorvoshoz irányíthatja ínykorrekció elvégzése céljából, az elveszett ínyszövet műtéti úton történő helyreállítása érdekében.
  •  Diéta - Amellett, hogy fájdalmat váltanak ki, a cukros és/vagy savas élelmiszerek tovább gyengítik a zománcot, így fokozva az érzékenységet. Csökkentse ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztását, amennyire csak lehetséges annak érdekében, hogy megakadályozza a további problémák kialakulását!

Hogyan előzhetem meg fogaim érzékenységét?

 

A fogérzékenység visszatérésének megakadályozása érdekében:

 

  •  Figyeljen a helyes szájhigiéniára! - Mossa meg fogait naponta legalább kétszer fluoridtartalmú fogkrémmel, használjon fogselymet naponta legalább egyszer, és alkalmazzon fluoridtartalmú szájvizet! Kerülje el a dörzsölő hatású fogkrémeket, mivel ezek irritálhatják az ínyt és lekoptathatják a zománcot!
  •  Használja a megfelelő eszközöket és technikát! - Az is fontos, hogyan mos fogat és milyen típusú fogkefét használ! Használjon puha sörtéjű fogkefét, és óvatosan, körkörös mozdulatokkal mosson fogat! A zománc és az íny károsodásának elkerülése érdekében vigyázzon, hogy ne mossa túl erőteljesen, vagy ne dörzsölje a fogait!
  •  Fontolja meg a fogvédő használatát! - A fogcsikorgatás a fogak sérüléséhez vezethet, és érzékenységet okozhat. Ha csikorgatja a fogát, kérdezze fogorvosát a fogvédővel kapcsolatosan!
  •  Kerülje vagy korlátozza az eróziós hatású ételeket/italokat! - A szénsavas italok, citrusfélék, kávé és bor mind kis mennyiségű fogzománcot marnak le az idő múlásával. Ha savas folyadékot iszik, használjon szívószálat a fogakkal való érintkezés korlátozására! Vizet is ihat savtartalmú élelmiszer evése vagy ivása után, hogy a sav szintjét egyensúlyba hozza a szájában.
  •  Várjon a fogmosással! - Ha zománcerózióban szenved, ne feledje, ne mosson fogat azonnal étkezés vagy savas ételek fogyasztása után! Étkezés után ugyanis a zománc egy rövid ideig puhább lehet, így jobban ki van téve a sérülésnek vagy kopásnak.

 

A hideg és meleg ételek iránti érzékenység megelőzése vagy kezelése érdekében a legjobb módszer a megfelelő szájhigiénia. Ez segít elkerülni a fő okok közül hármat: a szuvasodás kialakulását, a zománc erózióját és az ínybetegséget.

 

Kérdezze fogorvosát, ha bármilyen kérdése van a napi szájhigiéniai rutint illetően, vagy ha aggódik a fogak érzékenysége, és annak kiváltó okai miatt! Az esetleges mögöttes problémák orvoslása, valamint a zománc kopása elleni és a zománc védelmére szolgáló termékek használata kiküszöbölheti és megelőzheti az érzékenység tüneteit, így Ön ismét szabadon élvezheti kedvenc ételeit. Mert nézzünk szembe a ténnyel: az élet jégkrém nélkül egyszerűen nem ugyanaz!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK