Nő nézi a telefonját.

Tippek fogai természetes fehérségének visszanyerésére

Hogyan fehérítsünk sárga fogakat?

Naponta kétszer mossa fogait, rendszeresen használ fogselymet, de fogai még így is sárgának tűnnek? A fogak színe természetes módon egyénenként változó. Azonban, ha szeretné fogait egy kicsit fehérebbé varázsolni, léteznek olyan lehetőségek, amelyek segíthetnek ebben. A fogak számos, gyakran tőlünk független okok miatt besárgulhatnak, és felületi vagy mélyebb elszíneződések alakulhatnak ki. A fogak besárgulását akár elszíneződés, akár valami más okozza, néhány a boltokban is megvásárolható termék segíthet a fogak fehérítésében. Érdeklődjön fogorvosánál, hogyan és milyen módszerekkel lehetne mosolya fehérebb!

 

Mitől sárgulnak be a fogak?

Míg a kávé, bor és dohánytermékek a fogelszíneződés fő okai, a fogaink akkor is sárgának tűnhetnek, ha a fogzománcunk túl vékony. A fogzománc a fogkoronát borító fehér, kemény fogszövet. A sárga színű dentin pedig a fogzománc alatt helyezkedik el. Ha a fogzománcunk vastag, a fogaink fehérek. Ha a fogzománc vékony, a dentin színe átlátszik ezen és a fogak sárgának tűnnek. Az egyik oka ennek a savas ételek és italok (édességek, narancslé vagy savas üdítőitalok) fogyasztása, amelyek megmarják a fogzománcot. A német Fog- Száj- és Állkapocssebészeti Társaság szerint az étrendkiegészítőkben, mint például a C-vitamin rágótablettákban is megtalálhatók a fogzománcot vékonyító savak.

 

Egyéb lehetséges okok

Ha tartózkodunk a dohánytermékek, üdítőitalok és a kávé fogyasztásától, megelőzhetjük a fogak besárgulását. Ellenkező esetben rá kell szoktatnunk magunkat arra, hogy a sötét színű italokat szívószállal igyuk meg. A fogerózió csökkentése érdekében, a savas italok fogyasztását követően igyon vizet vagy tejet!

A fogak természetes fehérségének megőrzésében segít a rendszeres professzionális fogtisztítás, amely során a dentálhigiénikus vagy fogorvos eltávolítja a felületi elszíneződéseket, amelyektől a fog sárgábbnak látszik. A fogtisztítás eredményét meghosszabbíthatja mélytisztító fogkrém használatával. Érdeklődjön erről fogorvosánál!

 

Mit tehetünk a fogak besárgulása ellen?

Az elszíneződések ellen és a fogzománc színének fehérítésére egyszerű és olcsó megoldást nyújtanak a széles körben elérhető, recept nélkül kapható fogfehérítő termékek. Azonban ezek gyakran jelentős mértékben koptatják a fogzománcot, ezért ne használja, ha Önnél fogerózió áll fenn! Egyéb módjai a fogfehérítésnek a szájvizek vagy a fogfehérítő sínnel történő fogfehérítés. Léteznek speciális fogkrémek is, amelyek kíméletesen fehérítik a fogakat. Ezzel kapcsolatban mindenképpen konzultáljon fogorvosával!

Az elszíneződött fogak fehérebbé varázsolásának egy jól ismert módja a fehérítés. Keresse fel fogorvosát és kérje ki tanácsát az Önnek leginkább megfelelő fogfehérítési módszerről. A fogfehérítés végezhető a fogorvosi rendelőben, vagy otthonában is egy speciális fehérítő készlettel.

A ragyogóan fehér mosoly gyönyörű, azonban a fogak színe egyénenként eltérő. Néhány embernek valamilyen szinten sárgább, néhányunknak pedig fehérebb a fogsora. Azonban ami a legfontosabb, hogy fogai egészségesek legyenek és nem elsősorban fehérek.